A bokám fémkivétele után már aznap ráállhattam a lábamra teljes testsúlyommal, ami valjuk be szörnyen fájt. 
 A fémkivétel 4. napján már nem látszott a mozgásomon, hogy műtöttek, szóval ez jelentősen kisebb beavatkozás és trauma, mint az adott sérülésem volt. A műtét másnapján még bevettem egy fájdalomcsillapítót, de utána már nem kellett, mert a fájdalom tényleg a barátom ezekben a helyzetekben.


Miért? Mert az átmozgatásnál vagy a járásnál is a fájdalom jelez, hogy meddig lehet elmenni. Ha letompítanám a fájdalomérzékelésemet gyógyszerrel, nem tudnám mit lehet vele és mit nem. 
Pontosan ezért kérem a vendégeimet is, hogy ha sportrehabilitációra jönnek hozzám, ne vegyenek be előtte fájdalomcsillapítót, mert akkor nem tudok velük dolgozni. 
A fajdalom ilyen értelemben tényleg a barátunk. 


A másik fontos szempont egy sérülés után, hogy amilyen gyorsan lehet (gipszben is!!!) megkezdődjön a mobilizálás és az izom erejének megtartása a fájdalom mentes vagy minimális fájdalommal járó irányokban. Ezért nem igaz az, hogy a gyógytorna a gipsz levétel után kezdődik, mert addig is lehet és kell is tenni sokmindent.

Mindez miért fontos? 

  1. A kötőszövetek sajnos nagyon hamar össze tudnak tapadni és ezeknek a letapadásoknak a feloldása nem olyan egyszerű. Összefügg az immobilizáció (mozdulatlanság) időtartalmával.
  2. Az izmok naponta 1,5%-ot vesztenek az erejükből.

Nagyon remélem, hogy téged is meg tudtalak győzni, hogy mennyire fontos elkezdeni mozogni egy sérülés után, amint lehet, akár gipszben is. 


FONTOS! Sérülés után csak szakember irányításával mozogjál, hogy se alul se túl ne terheld az adott izületedet és hogy szakszerű mozgásterápiát végezhess személyre szabottan.


A lényeg, hogy akkor lesz a leggyorsabb a felépülésed és akkor tudsz a legközelebb kerülni régi önmagad erejéhez, mozgékonyságához, ha minél hamarabb elkezdesz mozogni valamilyen formában. 


Nem véletlen, hogy 2 gipszben is tornáztam és tartottam online edzéseket. Abban bízva, ez neked is inspiráló lesz és elhiszed, hogy nincs lehetetlen csak tehetetlen. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük